Raised Above the Lava Rock at Pu'uhonua

Mason Architects designed a new Administration Building at Pu'uhonua O Honaunau National Historical Park, a site revered in Hawaiian culture as a place of refuge on Hawai‘i's Kona coast. The 3300 s.f. building is raised four feet above the undulating lava rock on concrete piers and beams to avoid any impact on the petroglyphs beneath it.

  • The building is sited at the northeast corner of the 180-acre site, accessible but not intrusive upon the visitor's experience of the cultural resources at the Park.
  • It is connected to the parking lot by a pedestrian bridge, from which incoming water pipes are suspended.
  • Its hipped shake roof, deep overhanging eaves, and lanai are suited to the Kona weather and compatible with the design of the nearby Visitor Center.
  • The layout of its interior is relatively open, and rooms serve multiple purposes to reduce the building's footprint.
  • Natural light filters through glass windows, doors, and the glass walls of the reception area.
  • The structure utilizes energy-efficient equipment and is designed to have minimal impact on the environment.

Read Less

Read more


Arrow Previous Project   |   Next Project Arrow

The hipped roof, deep overhanging eaves, and lanai of the building reflect the design of the Park’s Visitor Center nearby.