Comfort Station Conserves Water and Energy at Peak of Haleakala

As the numbers of visitors to Haleakala National Park on Maui grew to over a million a year, the 1953 comfort station and its septic system became too small to meet demands. Mason Architects worked with a team of engineers to design a new comfort station that serves the needs of visitors yet conserves energy and water at the arid summit of the 10,000-foot crater.

  • The existing comfort station was converted to the men's room and a new women's room/store room was created with lava rock walls and corrugated metal roofing to match the nearby 1935 Visitor Center.
  • The rooms are naturally lighted and ventilated by 4-inch slots above windows
  • The wastewater system, the first of its kind in Hawai‘i, recycles 85% of the water used, to a level pure enough to flush toilets
  • Now, only water for drinking and hand washing needs to be trucked to the site.
  • A water tank, a 3000-s.f. leach field, a filtration and chlorination system, and new utilities were installed underground
  • The comfort station is designed to have minimal effect on the nesting areas of endangered birds and the archaeological sites nearby.
  • The project won the 2004 Sustainability Design Award from the AIA, Honolulu Chapter, and the 2003 Grand Conceptor Award from the American Society of Engineers, Hawai‘i Chapter.

Read Less

Read more

Award: Sustainability Award of Excellence from the AIA, Hawaii Chapter, 2004, and the Grand Conceptor Award from the American Society of Civil Engineers, Hawaii Chapter.


Arrow Previous Project   |   Next Project Arrow

The lava rock walls and corrugated roofs match the nearby Visitor Center’s.